fbpx

Creativiteit
Ik volgde vandaag een lezing over creativiteit van Judith Osborn op mijn werk.
Ik houd ervan wanneer iemand echt is als ze een lezing houd, als er betrokkenheid gecreëerd wordt en ik mee mag praten of antwoorden. Zoals Judith zei: alles mag gezegd worden, op één voorwaarde; dat dit met respect gebeurd. Dan wil ik me laten raken en raak ik geïnspireerd. Inspiratie leidt tot creativiteit werd me vanmiddag verteld. Dat merk ik, dat wil ik, er begint weer wat te stromen als ik op de terugweg op de fiets zit en langs het Stedelijk museum kom. Dáár wil ik morgen naar toe of naar het van Gogh museum. Ja, dat heb ik meteen even geboekt, nu tijdens het schrijven van dit stukje, ik weet dat ik daar blij van wordt.

Creativiteit moet je aanboren, je moet je wel laten inspireren, nieuwe gezichtspunten innemen, kijken hoe een ander ergens tegenaan kijkt en je laten verrassen. Als het gaat stromen geef het dan de ruimte zodat je ontdekkingen kunt doen. Je kan je leven vormgeven als je wat in je leeft vorm kan geven.
Ik heb aan mijn dagelijkse activiteitenapp nu meteen creativiteit toegevoegd. Creativiteit bevorderen bij mezelf maakt me gelukkiger, ik weet het zeker. Ik moet het gewoon inplannen, als ik me niet meer creatief voel stagneer ik, stagnatie leidt tot ziekte.
Creativiteit woont energetisch gezien in mijn buik, wat bevindt zich daar nog meer? Mijn gevoel, mijn buikhersenen en intuïtief gevoel of iets klopt of niet en spanning. Het tweede chakra, waar alles verwerkt wordt wat ik heb in- en opgenomen, letterlijk en figuurlijk. Deze verwerking kan ik op creatieve manier vormgeven, vandaag in deze tekst. Zoals ik de informatie van vanmiddag verbind aan mijn eerdere kennis en ervaringen en daar actie aan koppel in de hoop daarmee inspirerend te zijn voor de lezer.
Oranje is de kleur van dit tweede chakra, oranje is ook de kleur tegen depressieve gevoelens. Creativiteit tegen depressieve gevoelens klinkt ook heel logisch nietwaar? Creatieve therapie om uiting te geven aan gevoelens, kunstenaars die met depressies kampen en op de been blijven door prachtige werken te maken, schrijvers die schrijven om de depressie de baas te blijven.
Het komt niet vanzelf naar je toe. In beweging komen om de stagnatie tegen te gaan, om je te laten prikkelen om eens anders tegen iets aan te kijken. Om op goede ideeën te komen, of om op het juiste woord te komen waar je al tijden naar zoekt. Die flow komt je niet aanwaaien, die creëer je zelf. Daar kun je zelf stappen voor ondernemen. Dan voel ik dat ik leef en dat ik eigen regie heb. Denk je ook dat eigen regie en gevoel van vrijheid en gezondheid belangrijke voorwaarden zijn voor geluk?

Ik wens jou en mij veel geluk door creativiteit.